Thursday, December 8, 2011

MASA DAN WAKTU : CARA PENGIRAAN (JAM DAN MINIT) 

1 minit = 60 saat

1 jam =60 minit.

1 jam =3600 saat

1 hari = 24 jam

·        Tukarkan saat kepada minit.

Contoh : 240 saat =.......... minit
                 240 / 60 saat =  4 minit


·        Tukarkan minit kepada saat

Contoh: 8 minit = ........... saat
                8 x 60 = 480 saat


·        Tukarkan jam kepada minit

Contoh: 2 jam = ........... minit
                2 x 60 = 120 minit


·        Tukarkan minit kepada jam

Contoh: 180 minit = ........... jam
                180 / 60 = 3 jam

No comments:

Post a Comment